dinsdag 24 mei 2011

Eindresultaat: adjustable heels

Net wanneer je denkt dat je de simpelste dingen wel onder de knie hebt...

Iedereen die met glans afstudeerde aan de kleuterschool kan toch wel perfect z'n veters strikken zeker... Of niet?

Hoe maak ik snel een kopie van een bepaalde vorm?

Definitieve maquette: making of

Omdat de smalle hak niet bij de lompe schoenen die ik eerst had paste, heb ik besloten een paar uitermate luxueuze designer damesschoenen aan te schaffen. (voor nog geen 2 euro per schoen) 


De hak maken ging iets minder vlot als bij de eerste maquette. Daar had ik voor MDF gekozen wat wel snel in de gewenste vorm te brengen was, maar wegens zwakkere structuur langzaamaan doorsplijtte tijdens gebruik. Daarom had ik nu natuurhout genomen, wat iets moeilijker te bewerken is maar wel steviger zou moeten zijn. Om splijten te vermijden bij het vastschroeven van de hak wordt er eerst voorgeboord, helaas bleek dat al genoeg te zijn om de hak finaal om zeep te helpen.


Vervolgens ben ik begonnen met de hak te optimaliseren, en zo heb ik na nog 2 gebroken hakken eindelijk een manier gevonden waar de hak toch sterk genoeg was.

In dit geval viel het het best op te lossen door de "benen" van de hoefijzervorm in te korten en de sleuf minder diep te maken waardoor de zwakste plek uit het vorige concept (boring in de boog) veel sterker was.

Dan de bovenzool losmaken,


gaatjes boren,


ontdekken dat er in een van mijn kasten op kot een geschikter scharnier zit en hopen dat de kotbaas het niet merkt,


vervolgens met 3 schroeven (inclusief sluitringen) de hak en het scharnier op zijn plaats vastvijzen,
tussen de buiten en binnenzool nog een stalen plaatje vastmaken, want nu bestaat de buitenzool enkel uit rubber en papier welke absoluut geen stevigheid bieden bij het lopen op een hak, en tenslotte nog een lintje toevoegen, hetgeen leidt tot volgend eindresultaat:




zondag 22 mei 2011

De kracht van open-source

Open-source projecten zijn projecten waarbij iedereen gratis toegang heeft tot de broncode van het eindproduct. Hierdoor draagt elke gebruiker bij tot het verbeteren van een product, dit leidt vaak zeer snel tot zeer goede eindresultaten. Bekende voorbeelden zijn Wikipedia, het besturingssysteem Linux, VLC Media Player,...
De komst van het internet heeft deze praktijk een enorme boost gegeven, maar tot op heden speelt dit zich voornamelijk op gebied van software af, brengt de toekomst hier verbetering?

Proefmaquette

Het ronde doorzichtige gedeelte aan de hiel is makkelijk te verwijderen en het scharnier past er perfect in. 


Vervolgens werd er een plaatje gemaakt waar de hak in past als hij plat ligt. Dit plaatje werd door de hiel vastgeschroefd met vijzen, zo blijft ook het scharnier op zijn plaats zitten. De binnenzool gaat dan weer in de schoen zodat de vijzen niet meer zicht- en voelbaar zijn.



Het scharnier wordt aan het uiteinde nog schuin afgevijld zodat het stabiel op de grond kan steunen.




Vaste hak gemaakt door 3 vezelplaatjes op elkaar te plakken. Vervolgens gaten voorgeboord (om splijten te voorkomen) en in de zool vastgeschroefd. 






Ten slotte nog een koordje toegevoegd zodat het hele systeem zonder handen te bedienen is.



Proefmaquette in werking:




Conclusies na proefmaquette:

+ principe werkt makkelijk en snel
+ zeer stevig, kan het gewicht goed dragen en dreigt ook niet toe te klappen tijdens wandelen

- de hak (te smal) is niet in verhouding met de rest van de schoen (te groot)
- verdere uitwerking van het koordje?

Hoogte verstellen

Voor deze opdracht ben ik omgekeerd te werk gegaan, ik heb niet eerst alles op papier bedacht om het vervolgens in de praktijk te brengen, maar heb me laten inspireren door reeds bestaande mechanismen en technieken. Dit leek mij makkelijkere manier om tot een beter resultaat te komen. Dit zijn enkele van de mechanismen die mij inspireerden.

















Dit systeem had ik nog wat aangepast waardoor het ijzeren gedeelte er automatisch kon uitspringen. Het principe werkte wel, maar het systeem was vrij moeilijk aan de schoen vast te maken.


Uiteindelijk ben bij scharnieren voor (keuken)kastdeuren terecht gekomen. Dit systeem heeft 2 stabiele standen en voldoet perfect aan de eisen voor het prototype.



zondag 8 mei 2011

Opdrachtstelling: Schoen met instelbare hakhoogte

Voor onze laatste opdracht werken we samen met het bedrijf VIGO.
De drager van een prothese is beperkt in keuze van schoenen omdat de protheses gemaakt zijn voor schoenen zonder verhoogde hak. Omdat iedereen in onze klas nog over zijn eigen benen beschikt (voor zover ik weet toch) en iedereen zijn been laten amputeren maar een beetje luguber is, gaan we geen verstelbare prothese ontwerpen, maar een schoen met verstelbare hakhoogte. Dit opdat we onze prototypes zelf kunnen gebruiken en zo ook feedback krijgen tijdens het ontwerpproces.

Er bestaan al enkele alternatieven om de protheses aan te passen maar die zijn zwaar en duur. De huidige tendens bestaat eruit om die techniek te optimaliseren. De klant verwacht echter dat wij een ander concept verzinnen dat eenvoudiger, lichter en goedkoper is.

Belangrijke eigenschappen voor het prototype zijn:

  • Hakhoogte aanpasbaar van 0 cm naar 4 cm
  • Ergonomisch
  • Feedback voor gebruiker bij aanpassing
  • Fixatie tijdens wandelen
  • Verstelbaar zonder gebruik van handen
  • Zo eenvoudig mogelijk

Intermezzo: Westmalle MiniBoomBox



Om de 2 jaar organiseert KSJ nationaal in de tweede week van het paasverlof een 4-daagse staptocht voor alle KSJ-KSA-VKSJ leden tussen 14 en 16 jaar en hun leiding. Om de sfeer er wat in te houden op de zwaardere momenten (en die zijn er zeker wanneer je op 4 dagen 100 kilometer stapt met een onnodig zware rugzak) had ik een compact radiootje gebouwd. De meeste alternatieven wegen snel meer dan 4 kilo en zijn zeer lomp, alles wat je best kunt missen op zo'n tocht waar elke kilo die je er meedraagt er een te veel is.  Het moest dus iets licht en compact worden, het resultaat zie je in het filmpje...